Kaj je oratorij

Navdihujemo se pri svetem Janezu Bosku, ki je bil velik vzgojitelj otrok, ki so bili prepuščeni ulici in samemu sebi. On je svoje dvorišče, kjer so se fantje zabavali, se igrali, se učili in molili, imenoval Oratorij - mi bi ga lahko smiselno prevedli z besedami: Velika igralnica življenja.

Počitnice so veliko hrepenenje osnovnošolcev, pa vendar se zgodi, da se otroci v dveh mesecih počitnic tudi dolgočasijo, nekateri so celo prepuščeni ulici in slabi družbi v soseski. Starši so v službah, mnogi si več ne morejo privoščiti dolgih in dragih dopustov na morju ali v tujini. Zato se salezijanci vračamo k don Bosku in njegovemu Oratoriju, ki še vedno ostaja veliko »dvorišče« počitniškega življenja: igra, ročne spretnosti, odkrivanje talentov, koristno preživljanje prostega časa, druženje z vrstniki, molitev... - vse to z izdelanim programom in pod vodstvom animatorjev.

Otroci potrebujejo danes bolj kot v preteklosti okolje, ki bo nabito s pozitivnimi vrednotami, in to poskušamo ustvarjati z našim oratorijem. S tem projektom želimo pomagati tudi vsem staršem, ki v tem času nimate dopustov in želite poskrbeti za varstvo svojih otrok. Otroke lahko pripeljete že pred 9.00 uro, če greste prej v službo in jih odpeljete domov, ko končate z delom. Vsak petek ob 16.00 staršem predstavimo dejavnosti tedna. Naš oratorij je odprt za vse otroke, ki se želijo vključiti v program: ne glede na prepričanje ali teritorialno pripadnost župniji.

Otroci se ob prihodu prijavijo pri vratarnici, tam dobijo tudi oratorijsko izkaznico, ki jo morajo imeti vedno pri sebi. Program se bo začel redno z dvigovanjem oratorijske zastave, nadaljujemo z molitvijo, zgodbo in s petjem. Sledijo delavnice, pri katerih se bodo otroci veliko naučili in izdelali svojo mojstrovino. Popoldne bo zapolnjeno z igrami.